Späť do blogu

Partizánska Ľupča ožije vďaka dobrovoľníkom

Archeopark Liptovia je projekt živej pravekej osady, ktorá sa buduje južne od obce Partizánska Ľupča, v malebnom podhorskom prostredí na úpätí Nízkych Tatier. Už v 13. storočí sa v neďalekej Ľupčianskej doline a na Magurke ťažilo a ryžovalo zlato, neskôr najmä striebro a antimón.

Na ploche 5,5 ha tu postupne vyrastie komplex drevených stavieb, ktorý chronologicky dokumentuje osídlenie Slovenska od paleolitu až po slovanské obdobie. Areál je rozdelený do dvoch samostatných častí. V prednej časti budú stáť paleolitické stany, domy a chaty z doby kamennej až z obdobia sťahovania národov, tkáčska dielňa, studňa, sýpka, chlievy pre zvieratá, hrnčiarska dielňa, mincovňa a vyhliadková veža. V okolí budú jednoduché políčka na ktorých sa budú pestovať dobové plodiny, nebudú chýbať ani živé zvieratá. Zadná časť areálu sa využije na letné tábory, festivaly, chov zvierat a pod. V budúcnosti by sme chceli zrekonštruovať kniežaciu mohylu z doby bronzovej, v ktorej by bola expozícia praveku. Súčasťou ponuky bude aj predaj rôznych suvenírov, publikácií a replík archeologických nálezov. Celý areál tak poskytne množstvo príležitostí na rôzne programové podujatia, festivaly a prezentácie pre široké spektrum návštevníkov s celoročnou prevádzkou. Takto komplexne koncipovaný projekt je v rámci Slovenska doteraz ojedinelý a sme presvedčení, že sa stane nielen významnou turistickou atrakciou Liptova, ale nájde tiež odozvu ďaleko za hranicami.

Príďte pomôcť oživiť toto naše kultúrne dedičstvo dňa 1. 5., v prípade nepriaznivého počasia sa termín presúva na 8. 5. Čo sa týka prác, bude sa jednať o nenáročné úpravy pozemku, kosenie trávy, okopávanie a podobne.

Kontakt na koordinátorku: Lucia Antošková, predajňa na Ulici 1. mája 41, Liptovský Mikuláš, +421 905 853 108.
Top